Een vitaal persoon is in balans

 

Nadat ik in januari 2011 mijn baan had opgezegd en ik op zoek ben gegaan naar mijn passie kwam ik het onderwerp Vitaliteit tegen. Vitaliteit wordt omschreven als levenskracht. Iets dat altijd aanwezig is, voortdurend wil stromen en altijd binnen handbereik is. Het is energie dat op een natuurlijke manier vrij gemaakt kan worden en zorgt voor meer plezier en levenslust.

Als ik denk aan Vitaliteit en je vitaal voelen dan denk ik aan energie hebben, lekker in je vel zitten. Het gevoel hebben dat het klopt, dat het leven gaat zoals het zou moeten gaan. Je bent je er wel van bewust dat er zaken zijn die wellicht beter zouden kunnen en er zijn altijd dingen die ‘moeten’, maar je hebt er geen last van.

Het betekent dat je genoeg energie hebt om zonder problemen de dag door te komen. Je onderneemt voldoende activiteiten waar je energie uit haalt, zodat je geen problemen hebt met de activiteiten die energie van je vragen. Een vitaal persoon heeft mentale flexibiliteit om tegenslagen het hoofd te kunnen bieden, en weet deze negatieve ervaringen om te buigen in iets positiefs.

Je bent je er ook van bewust dat je jouw eigen geluk zelf in de hand hebt en je neemt verantwoordelijkheid voor jouw leven. Wanneer je niet tevreden bent en er zaken in je leven zijn die je graag anders wilt, neem je zelf de touwtjes in handen om dit te veranderen. Jij bent namelijk de enige die echt een positieve draai kan geven aan jouw bestaan.

Je denkt na over je eigen waarden. Waarden zijn de diepst gekoesterde wensen van ons hart. Het zijn die zaken die het leven de moeite waar maken en die als een rode draad door ons leven lopen. Je onderneemt tevens actie om volgens jouw waarden te leven.

Het hebben van een vitale leefstijl betekent dat je de leiding hebt over jouw eigen gezondheid en plezier. Je weet wat goed voor je is en wat niet. Je bent je bewust van je eigen gedachten en kunt je emoties van een afstandje observeren. Jij hebt de controle.

Dit alles betekent niet dat je nooit meer iets mag of kunt doen wat niet bij die waarden past, of een keer mag vervallen in een oude ‘slechte’ gewoonte. Een vitaal persoon weet wanneer hij of zij niet volgens zijn of haar waarden leeft. En snoept af en toe ook nog wel eens, ondanks dat hij of zij wel weet dat het niet gezond is. Maar je doet dit bewust en zonder slecht geweten.

Want uiteindelijk gaat het er in een vitale leefstijl niet alleen om hoe gezond je eet of hoe veel je beweegt. Het gaat er om dat je minder gezonde gewoonten afwisselt met gezonde, en dat er evenveel energie ingaat als eruit. Kortom, jij bent in balans.

Geschreven door

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Bericht