De Creatiespiraal van Marinus Knoope

De Creatiespiraal

Wanneer ik mensen begeleid en coach van idee naar realisatie, van wens naar werkelijkheid maak ik gebruik van ‘De Creatiespiraal’¹ van Marinus Knoope. Marinus Knoope is een fysicus die zich jaren lang bezig hield met de vraag in hoeverre en op welke wijze de mens invloed heeft op zijn eigen levensomstandigheden. ‘De creatiespiraal’¹ is een eenvoudige en praktisch bruikbare beschrijving van de natuurlijke weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert.

4 fasen

De creatiespiraal is gebaseerd op het creatieproces zoals het ook in de natuur plaatsvindt en kun je in 4 fasen verdelen die lijken op de 4 jaargetijden: winter, lente, zomer en herfst.

De winter is de fase van bezinning: weten wat je wenst, er een helder beeld van hebben en er in geloven. Een appelboom die niet in bloei is, maar die zich voorbereidt op de lente.

In de lente treed je voor het eerst met je idee naar buiten. De appelboom komt in bloei. Dit doe je pas wanneer je voldoende vertrouwen hebt opgebouwd. Je deelt je idee met andere mensen, doet onderzoek en vergaart kennis en gaat je acties plannen.

De zomer is de fase waarin de werkelijke actie gebeurt. Je hebt besloten om door te gaan en je plannen uit te voeren. Dit is de fase waarin je in actie komt: je oefent, probeert, werkt hard, en je volhardt in je handelen. De appelboom hangt vol met vruchten.

Na de zomer mag je gaan oogsten in de herfst. De appels vallen op de grond. Dit is de fase waarin je reflecteert op je handelen, waarin je mag ontvangen waar je zolang hard voor gewerkt hebt. Om vervolgens terug te kijken op je proces. Overdenken wat het je heeft gebracht. Je haalt je lessen eruit en waardeert alles dat je hebt geleerd. Maar vooral een fase waarin je ook trots mag zijn op jezelf voor alles wat je hebt doorstaan en bereikt.

Dit is vaak ook de fase waarin er weer nieuwe wensen en ideeën ontstaan en kan het hele creatieproces weer van voren af aan beginnen.

 

1. M. Knoope – De creatiespiraal, natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid, Nijmegen: KIC Nijmegen Nederland 1998 www.decreatiespiraal.nl

Geschreven door

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Bericht