10 taken die een Virtueel Assistent je uit handen kan nemen

Een virtueel assistent of VA is over het algemeen een zelfstandig werkend persoon die vanuit zijn of haar eigen kantoor ondersteuning biedt aan zelfstandig ondernemers, kleine organisaties zonder office manager en drukke directeuren, op het gebied van administratie, communicatie/marketing of sales.

De voordelen van een VA zijn dat je voor deze persoon geen extra kantoorruimte kwijt bent en je hoeft geen extra werknemerskosten of overhead te betalen. Je betaald 100% voor verricht werk.

Een VA werk volledig op afstand en maakt daarbij gebruik van internet, email, telefoon en (in mindere mate) fax. Steeds meer worden online programma’s gebruikt zoals Skype of google Voice.

Gebruik maken van een VA kan je dus tijd besparen als je weet wat voor taken je kunt uitbesteden:

Boekhouding

Een VA kan helpen bij het maken en verwerken van facturen en het nabellen van debiteuren.

Online research

Online zoeken naar content over relevante onderwerpen is nog zo’n taak wat je uit kunt besteden aan een VA. Bijvoorbeeld voor een boek dat je wilt schrijven, of voor onderwerpen waar je over wilt twitteren om meer online zichtbaar te zijn of voor onderzoek naar een nieuw product of dienst.

Database invoer

Tegenwoordig krijg je via verschillende kanalen nieuwe contacten welke je wellicht in een grote database wilt verzamelen. Businesskaartjes gekregen op een congres, maar ook contacten vanuit Linkedin of via e-mail. Een VA kan deze voor je verzamelen en registreren.

Presentaties maken

Rauwe data omzetten in een mooie power point presentaties of een samenvatting maken van een onderzoek in een word document kan behoorlijk wat tijd besparen als je dit overlaat aan een VA.

E-mail

Om ervoor te zorgen dat je niet uren per week kwijt bent met het doorspitten van je mailbox kan een VA je helpen met alle belangrijke mail te filteren en namens jou deze te beantwoorden.

Social media management

Als ondernemer moet je tegenwoordig op een of meer Social media platformen aanwezig zijn. Content marketing is op dit moment de manier of meer business te genereren en dat betekent meer online zichtbaar zijn met je bedrijf. Een VA kan de diverse Social media profielen voor je up-to-date houden en berichten plaatsen over je website en blogs.

Reis planning

Als je veel voor je business moet reizen, is een VA handig om van te voren je reis voor je te plannen en uit te zoeken waar je goed en goedkoop kunt overnachten.

Agendabeheer

Tegenwoordig heb je veel online agenda’s, dus is het niet zo moeilijk voor een VA om je te helpen met het maken van afspraken, verwerken van vergaderverzoeken en het plannen van bijeenkomsten.

Website beheer

Je schrijft regelmatig blogs voor je eigen bedrijf, maar ontvangt ook verzoeken van collega’s om hun activiteiten te verspreiden in je netwerk. Je website is in de eerste plaats het platform om jouw blogs te plaatsen, maar wellicht ook de initiatieven van anderen. Een VA kan je tijd besparen door deze content voor je op jouw website te plaatsen en deze door te linken in een tweet of post op Social Media.

Nieuwsbrief/mailing

Nadat de VA al jouw contacten heeft verzameld in een databestand kan ze jou helpen met het maken en versturen van een nieuwsbrief of mailing om je netwerk op de hoogte te brengen van jouw activiteiten en producten of diensten. Een link of aanmeldformulier voor jouw nieuwsbrief implementeert ze direct op je website.

Het aantal VA’s groeit en daarmee ook de expertise van de VA. Kijk dus goed rond of een VA bij je past en past bij het werk waar je ondersteuning bij nodig hebt. Voor sommige diensten is het ook noodzakelijk dat je een VA toegang geeft tot jouw eigen accounts, en dus gebruikersnamen en wachtwoorden verstrekt. Ik zou dus ook altijd een live afspraak maken alvorens in zee te gaan met een VA.

Maar als je dan een persoon gevonden hebt waar het goed mee klikt, kun jij in je kracht blijven en houd je energie over voor zaken die je echt leuk en belangrijk vind.

Geschreven door

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Bericht