Wereld verbeterend ondernemen

We zijn inmiddels bezig met de derde orde van duurzaamheid, oftewel wereld verbeterend ondernemen. De eerste orde van duurzaamheid/MVO ging over verstandige besluiten en kostenbesparing en als bonus daarmee bijdragen aan een beter milieu. De volgende stap was de implementatie in het primaire proces: van denken naar doen, de handen uit de mouwen. In de derde orde van duurzaamheid gaat het er om dat je intrinsiek gemotiveerd bent om je steentje bij te dragen aan een mooiere, betere en leukere wereld en dat je daarvoor jezelf of je organisatie inzet.

Ik ben nu bijna twee jaar betrokken bij SVN en heb de overgang naar de orde van wereld verbeterend ondernemen van dichtbij meegemaakt. In de zomer van 2011 heb ik voor SVN Nederland een ledenonderzoek uitgevoerd, omdat het bestuur graag wilde weten hoe de leden over SVN dachten. De uitkomst van dit ledenonderzoek is het begin geweest van de koersverandering.

Ik ben enorm geïnspireerd geraakt door alle verhalen over duurzame organisaties en initiatieven die ik tijdens de bijeenkomsten van SVN Nederland, SVN Europe, en ook SVN USA, ben tegengekomen en ik voelde dat ik ook graag van betekenis wilde zijn. Als zelfstandig professional bied ik management ondersteuning aan andere ondernemers en kleine organisaties. Mijn diensten zijn op zichzelf niet heel erg wereld verbeterend, maar door mijzelf te verbinden aan ondernemers en organisaties die wel duurzame diensten en producten aanbieden, hoop ik op die manier mijn steentje bij te dragen.

Want ook ik ben onderdeel van een veel groter geheel en heb de verantwoordelijkheid om een positieve bijdrage te leveren. Ik kan er heel slecht tegen als mensen de verantwoordelijkheid van hun eigen acties buiten zichzelf plaatsen. Dat ze zeggen dat het maar een druppel op een gloeiende plaat is. Waarom zou het voor de hele wereld zichtbaar moeten zijn wat jij doet om de wereld een beetje mooier te maken? Alles wat je doet dat niet bijdraagt, schreeuw je ook niet van de daken. En het gaat er toch ook om dat het voor jezelf uitmaakt wat je doet?! Dat je je bewust bent van jouw afdruk en dat je actie onderneemt om deze afdruk te verminderen.

Dat zou ik mijn kinderen in ieder geval mee willen geven.

Geschreven door

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Bericht